Welke rol spelen verzekeraars binnen schadeherstel?

/ november 14, 2020/ Dialoog/ 0 comments

Verzekeraars zijn belangrijke spelers binnen het schadeherstel. Ze kopen (auto)schadehersteldiensten in grote aantallen in 

Waar de keuze voor de geselecteerde herstelbedrijven op gebaseerd is, is niet altijd even duidelijk. Wel wisselt deze groep regelmatig. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de regio waarin de hersteller zich bevindt en de daaraan vasthangende behoefte tot herstel. Ook wordt er gekeken naar bepaalde (kwaliteits)eisen.

Na het selecteren van bedrijven volgen de onderhandelingen omtrent schadeherstel. Verzekeraars stellen tarieven op waar een hersteller zich aan moet houden. Dit zou onderhandelbaar moeten zijnEr zijn echter signalen dat onderhandelen over de prijzen vaak niet mogelijk is. Tarieven zijn daardoor lager dan de kosten die een herstelbedrijf maakt. Vanwege het verschil in kosten en inkomsten, is het voor kleine herstelbedrijven niet aantrekkelijk om zich aan te sluiten bij een verzekeraar. Daarnaast is het de vraag in hoeverre herstel wel goed uitgevoerd wordt. Kortom: komen de kwaliteit van herstel en veiligheid van het voertuig niet in het geding? Er zijn zelf signalen dat er gewerkt wordt met een gemiddeld schadebedrag. Komt herstel boven dit bedrag uit? Dan moet de hersteller zelf bijbetalen. 

Verzekerden worden bij cascoschades (indirect) doorgestuurd naar een aangesloten schadehersteller. Maak je hier geen gebruik van? Dan betaal je vaak een (verhoogd) eigen risico, heb je geen recht op gratis vervangend vervoer en/of heb je kans dat jouw verzekeraar niet alle zorgen uit handen neemt en je daardoor zelf nog van alles aan het regelen bent.  

Hoe zit dit straks met WA-Direct? 

Ben je als WA-verzekerde straks ook (indirect) verplicht naar een aangesloten schadeherstelbedrijf te gaan? Wat als je liever naar de hersteller om de hoek gaat? Die kent jou en jouw auto immers al jaren en je hebt alle vertrouwen in dit bedrijf. Betaal je dan alsnog meer of een deel zelf, je had het immers ergens anders goedkoper kunnen laten maken? Word je misschien niet door je verzekeraar geholpen en moet je het dan maar zelf uitzoeken? 

Hoe dan ook, niet alleen in het belang van WA-direct, maar ook in het kader van de algehele veiligheid is het belangrijk om hier kritisch naar te kijken en om jezelf af te vragen waar je naartoe gaat om jouw voertuig te laten herstellen.  

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published.