WA direct: Schade door ander bij je eigen autoverzekering indienen?

/ februari 5, 2021/ Nieuwsberichten/ 0 comments

Bron: BNNVARA/Kassa

Stel je krijgt een botsing omdat iemand geen voorrang verleent, of jou niet op tijd heeft gezien. Zo’n ongeval is natuurlijk al heel vervelend, zeker als je de schade moet verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij en deze niet meewerkt. Vanaf komende zomer kun je in deze gevallen de schade ook indienen bij je eigen verzekeraar. In dit artikel lees je welke schades je op die manier kunt verhalen en waar je op moet letten bij het nieuwe ‘WA direct.’
Verzekeraars hebben de afgelopen jaren gewerkt een nieuw soort afhandeling van autoschades. Dit heet WA direct. Als een andere automobilist aan jouw auto schade veroorzaakt, heb je via WA direct de mogelijkheid om de schade te verhalen bij je eigen verzekeraar. Dit kon al als je een all risk autoverzekering had, omdat je daar gratis verhaalservice bij krijgt. Met de komst van WA direct kun je je eigen verzekeraar óók benaderen als je alleen WA verzekerd bent. Volgens het Verbond van Verzekeraars starten verzekeraars vanaf juli 2021 met WA direct.

Wat verandert er?

WA direct is een extra mogelijkheid die je hebt bij het verhalen van schade door een tegenpartij. Het verandert verder niks aan je eigen autoverzekering. Je kunt er ook nog steeds voor kiezen om schade door een tegenpartij in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij.
Kies je ervoor om de schade bij je eigen verzekeraar te melden? Dan kijkt je eigen verzekeraar of de tegenpartij ook echt aansprakelijk is, zodat hij de schade daarop kan verhalen. Als dat het geval is, bepaalt je verzekeraar de omvang van jouw schade en ontvang je een schade-uitkering.

Discussie met je verzekeraar

Hier komt wel meteen een lastig punt om de hoek kijken. Je kan met je eigen verzekeraar een discussie krijgen over de schuldvraag. Ben je namelijk zelf (deels) aansprakelijk voor het ongeval? Dan is (het deel van) de schade aan je eigen auto alleen verzekerd als je een all risk autoverzekering hebt. Heb je enkel een WA-verzekering? Dan keert je eigen autoverzekering niets uit.
Voordeel is wel dat je kunt overstappen naar een andere verzekeraar als de schade niet naar tevredenheid wordt afgehandeld. Wanneer je te maken krijgt met een tegenwerkende verzekeraar van de tegenpartij heb je dat middel niet. WA direct geeft je dus als consument wat meer macht tijdens de afhandeling van de schade.

Voorwaarden WA direct

Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden als je gebruikt wilt maken van WA direct:
– Je kunt alleen de schade indienen bij je eigen verzekeraar als de verzekeraar van de tegenpartij ook meedoet aan het WA direct initiatief.
– Je kunt in eerste instantie geen letselschades indienen bij je eigen verzekeraar via WA direct. Bij een ongeval met letselschade, moet je alsnog een beroep doen op de verzekeraar van de tegenpartij.

Heb je een inzittenden- en rechtsbijstandsverzekering nodig?

Sommige mensen denken dat ze met de komst van WA direct geen inzittenden- of rechtsbijstandverzekering meer nodig hebben. Let toch even heel goed op voor je deze verzekeringen opzegt. Een inzittendenverzekering vergoedt bij een aanrijding de schades voor jou, je passagiers en hun spullen zonder naar de schuldvraag te kijken. Zoals we hebben gezien, speelt bij WA direct de schuldvraag nog steeds een rol. Daarnaast geldt WA direct niet voor letselschades. Als je (letsel)schades voor jezelf en je passagiers snel vergoed wilt krijgen, is het nog steeds verstandig om een inzittendenverzekering af te sluiten.
Een andere veel voorkomende aanvulling bij de autoverzekering is de rechtsbijstandsverzekering auto. Die helpt je om schade te verhalen op de tegenpartij. Dat zou met een WA direct verzekering niet meer nodig zijn. Toch is de rechtsbijstandsverzekering nog  steeds nuttig als je na een ongeval letselschade wilt verhalen. Ook als je rechtshulp wilt wanneer iemand jou aansprakelijk stelt voor een schade, kan een rechtsbijstandsverzekering auto je helpen.

WA direct, nog even kort samengevat

Kortom, WA direct is zeker een fijne mogelijkheid voor wie na een ongeval niet in discussie wil met een verzekeraar van een tegenpartij. Je eigen verzekeraar ken je beter, waardoor je misschien liever deze verzekeraar als aanspreekpunt hebt. Houd er wel rekening mee dat je ook met je eigen verzekeraar nog steeds een discussie kunt krijgen over de schuldvraag. Daarnaast is WA direct dus vooralsnog alleen mogelijk als de verzekeraar van de tegenpartij ook mee doet aan WA direct en er geen letselschade is.
Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published.